Huidige werkzaamheden

Hieronder volgt een overzicht met de stand van zaken rondom de verbouwing van de terminal op Rotterdam The Hague Airport. Deze verbouwing is in 2018 gestart en duurt tot in de loop van 2020.

Het laatste nieuws over de verbouwing

We zijn volop aan het bouwen aan de nieuwe Vertrekhal op Rotterdam The Hague Airport. Het hoogste punt is bijna bereikt. De afgelopen tijd is het oude Centraal Security Filter (CSF) buiten gebruik gesteld en het nieuwe CSF volop ‘in bedrijf’ gebracht. In het oude CSF is gestart met het verwijderen van asbest. Deze werkzaamheden zijn ondertussen afgerond en inmiddels is het geraamte van het nieuwe gebouw al bijna gereed. VolkerWessels Bouw Schiphol werkt dagelijks aan de renovatie van deze plek.

 

In week 9 wordt het glas in de gevels geplaatst. Direct daarna worden de dakplaten gefaseerd geplaatst. Deze dakplaten worden uiteindelijk bekleed met het mos sedum. Dit type mos zet zonlicht en CO2 om in zuurstof. Daarnaast haalt het fijnstof uit de lucht en isoleert het zowel in de zomer als in de winter. Lekker duurzaam!

 

Samenvatting verbouwing

Terugblik
Afgelopen jaar heeft de verbouwing van de terminal op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) wat tegenslagen gehad, door verschillende omstandigheden. De voornaamste reden is dat het gebouw van de luchthaven oud is en tijdens de werkzaamheden bijvoorbeeld asbest is aangetroffen. De verbouwing loopt nu volgens de laatste planning.

 

De eerste mijlpaal is recentelijk behaald: de opening van het nieuwe Centraal Securityfilter (CSF). Vanaf 24 december 2019 gingen de eerste passagiers door het nieuwe CSF. Met de nieuwe apparatuur hoeft de passagier geen vloeistoffen en elektronica meer uit de bagage te halen.

 

Huidige situatie
Op dit moment is gestart met fase B, het nieuwbouwgedeelte van de vertrekhal. Vanaf januari 2020 zijn de werkzaamheden voor de nieuwe terminal zichtbaar voor iedereen. Een voorbeeld hiervan is dat de tijdelijke corridor is verwijderd. De passagiers lopen nu na de security door de oude vertrekhal naar de tijdelijke vertrekhal, wat een aanzienlijke verbetering is voor de passagiersbeleving.

 

Oplevering in 2020
De uitbreiding van het terminalgebouw wordt in het najaar van 2020 opgeleverd. Naar verwachting is het project in het laatste kwartaal van 2020 klaar voor gebruik.

 

Update brandweerkazerne

De ruwbouw in de nieuw te bouwen brandweerkazerne is gereed en men is volop bezig met afmontage van installaties boven het plafond en zelfs al met het uitzetten van de verlaagde plafonds. Binnenwanden worden, en sommige zijn reeds, voorzien van hun eindafwerking: de overige afwerkingen volgen hierna.

 

Binnenkort start in de remise met de montage van de werktuigbouwkundige installatie voor o.a. het afzuigen van uitlaatgassen: de verlichting hangt reeds. Buiten ligt de terreinriolering erin en is men begonnen met de verhardingen rondom het gebouw, hier zit nog enkele weken werk in. Ook de “specials” zoals het buitensportveld en de sportvloer binnen worden de komende periode ingepland om gerealiseerd te worden.

 

Nieuwe signage voor RTHA

Rotterdam The Hague Airport is bezig met het verbeteren van de wayfinding op de luchthaven. Uit passagiersonderzoeken bleek dat dit niet altijd helemaal duidelijk was. Dit is in het project Signage opgenomen en deze maand is de eerste fase opgeleverd. Dit is gerealiseerd tot nu toe in de passage- en aankomsthal. De stijl komt overeen met de bewegwijzering als andere Nederlandse luchthavens. Dit maakt het voor de passagier herkenbaar en overzichtelijker.

Werkzaamheden Centraal Security Filter afgerond

Met ingang van januari 2020 neemt Rotterdam The Hague Airport het nieuwe Centraal Securityfilter (CSF) in gebruik. De opening en in gebruik name van het nieuwe CSF is een eerste mijlpaal in de verbouwing van de terminal. Dit is onderdeel van het project renovatie en uitbreiding terminal. Vanuit het nieuwe CSF loop je nu nog via een gang door naar de tijdelijke vertrekhal. Na de zomer van 2020 lopen passagiers rechtsreeks vanuit het CSF, via de airportshop, de nieuwe vertrekhal in.

 

Nieuwe apparatuur

 

Met de opening van het nieuwe securityfilter wordt ook gloednieuwe scanapparatuur in gebruik genomen. Zo zijn vier nieuwe securitylanes beschikbaar met laatste nieuwe technologie, waarbij je telefoon bijvoorbeeld in je jaszak mag blijven zitten. Ook een laptop of vloeistoffen hoeven niet meer apart in een bak te worden gelegd. Dit zorgt voor een vlotter proces bij de securitycheck, zodat passagiers snel bij de gate kunnen zijn.

 

Update brandweerkazerne

In de nieuw te bouwen brandweerkazerne is de vloer van de uitrukgarage gestort.  De licht doorlatende bouwelementen voor de achtergevel en de binnenwanden zijn opgetrokken. De kozijnen binnen staan klaar om gesteld te worden en de gevelkozijnen zijn volop in uitvoering. Er is aangevangen met de montage van de werktuigbouwkundige- (kanalen) en elektrotechnische installatie (kabelgoten). De isolatie en dakbedekkingswerkzaamheden zijn in volle gang!

Autoverhuurbalies verhuisd

Begin september zijn de autoverhuurbalies verhuisd naar het Bel Air gebouw (gebouw naast de luchthaven). Hiervoor in de plaats start binnenkort de bouw van drie winkels.

Bouw van de nieuwe brandweerkazerne

Na de bouwvakvakantie is gestart met de staalconstructie voor de nieuwe brandweerkazerne. Het streven is de staalconstructie in oktober gereed te hebben, zodat daarna gestart kan worden met de gevelbeplating en het dak. Een interessant feit: in totaal is 120 ton staal gebruikt voor de staalconstructie!

 

 

De informatiebalie is verhuisd

Onze informatiebalie is verhuisd naar het midden van de passagehal in verband met werkzaamheden.

Ook op deze tijdelijke locatie staan onze Informatrices u graag te woord.

 

Nieuwe kazerne voor de luchthavenbrandweer

Afgelopen 5 juli is gestart met het storten van de fundering voor de nieuwe brandweerkazerne. De start van de fundering is niet zomaar gestart. De gehele brandweer heeft op een grote poster, met een afdruk van de nieuwe brandweerkazerne, hun handtekeningen geplaatst en daarna de poster in een koker gezet. De koker is daarna in de fundering vereeuwigd en daar is feestelijk op geproost in het bijzijn van de brandweer en collega’s.  Hoe bijzonder is het wanneer de kazerne over een jaar of 100 gesloopt wordt en de koker tevoorschijn komt, met alle handtekeningen van het huidige luchthavenbrandweerpersoneel! Na afloop van dit moment stond een lunch klaar bij Brasserie Waalhaven. De oplevering van de nieuwe brandweerkazerne is in het najaar van 2020.

 

Update december 2018

Er zijn volop activiteiten te zien op het bouwterrein. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de fundering voor de uitbreiding van de Terminal. Hier is het eerste beton afgelopen week voor gestort. Door de lage waterstand in de rivieren kan er maar met mondjesmaat grind geleverd worden aan de betoncentrales, die op hun beurt weer beperkt beton kunnen leveren aan de aannemers. Om die reden zal het betonstorten in meer fases plaats gaan vinden dan aanvankelijk gepland. Dit zal echter geen gevolgen hebben voor de totale doorlooptijd van het project!

 

Daarnaast is er ook een staalconstructie geplaatst voor de loopbrug naar het nieuwe dakterras. Ook zal in de zone waar het nieuwe centrale security filter komt een binnenklimaat gerealiseerd worden. Daardoor kan de aannemer begin 2019 de vloer egaliseren en zo het verder opbouwen.

 

Eerste heipaal geslagen

Aannemersbedrijf VolkerWessels en installateur Engie realiseren de volgende stap bij de verbouwing van de terminal van Rotterdam The Hague Airport. Op maandag 10 september is de eerste technische heipaal geslagen en is het proces een nieuwe fase ingegaan. De sloopwerkzaamheden zijn nu voorbij en de opbouw gaat beginnen.

 

Na het heien zal er verder gewerkt worden aan het security filter. Het streven is om deze filter in januari van 2019 in gebruik te nemen. Wanneer deze klaar is, zullen de passagiers geen gebruik meer maken van de corridor.  Het gevolg hiervan is een verbetering van het comfort voor de reizigers. Na de oplevering van het security filter, zal gewerkt worden aan de tweede fase van het verbouwingsproces, namelijk de bouw van de nieuwe terminal.

Tijdelijke vertrekhal in gebruik

De kracht van Rotterdam The Hague Airport ligt in de kleinschaligheid, de snelle doorlooptijd voor u als passagier en de efficiënte processen. Om deze sterke punten te behouden en om aan de hoge verwachtingen en de ultieme passagiersbeleving te blijven voldoen is het van belang om nu te verbouwen. Hiermee worden drie belangrijke knelpunten in de huidige terminal opgelost, namelijk de capaciteit van de security doorgang, de verwerking van de uitgaande ruimbagage en de gate ruimte achter de veiligheidscontrole.

 

De verbouwingswerkzaamheden van de huidige vertrekhal zijn gestart en de meest grote sloopwerkzaamheden zijn achter de rug. U wordt als passagier na de security check door een corridor om het bouwgebied heen verwezen naar de tijdelijke vertrekhal. Uiteraard zijn alle faciliteiten ook in de tijdelijke vertrekhal aanwezig op een wijze zoals u van ons gewend bent. De tijdelijke vertrekhal bevindt zich achter de Airport shop en beschikt helaas niet over een terras. Roken is nog wel mogelijk in de daarvoor beschikbaar gestelde rokersplaats.

 

Gezien de verbouwingswerkzaamheden raden wij u aan om tijdig naar de luchthaven te komen.