Duurzaamheid

Klimaatvriendelijke luchthaven
Onze wereld wordt steeds kleiner. Grenzen vervagen. De bevolking, hun welvaart en de vraag naar mobiliteit groeit. Dat heeft niet alleen zijn weerslag op hoe we met onze planeet omgaan. Dit alles vergroot de noodzaak om zorgvuldiger met de wereld om te gaan en onze omgeving zo min mogelijk te verstoren.

Daarom is het onze ambitie, samen met de Schiphol Group, om in 2030 geen uitstoot op de grond te veroorzaken door de inzet van meer elektrische voertuigen op en rond de luchthaven. Ook stimuleren we duurzame vlootvernieuwing. Hiermee verminderen we de komende jaren al de CO2-uitstoot door ‘zero emissions’ – met opwekking van eigen energie en hergebruik in plaats van neutraliteit door compensatie. Zo hebben we sinds 2018, samen met de luchthavens van Schiphol Group, een nieuw energiecontract. Hierbij is ingezet op 100 procent groene stroom en de realisatie van additionele capaciteit uit hernieuwbare bronnen. Dit heeft geleid tot een samenwerking met energieleverancier Eneco die nieuwe windmolens bouwt voor levering van elektriciteit aan Schiphol Group en Rotterdam The Hague Airport.

Invloed op verduurzaming gehele luchtvaartsector
Met onze partners willen we een grote invloed uitoefenen op de verduurzaming van de gehele luchtvaartsector. Zo blijven we in onze regio op verantwoorde manier mensen en bedrijven verbinden met Europa en verschillende werelden samenbrengen op de luchthaven. Daarbij doen we elke dag ons uiterste best om iedereen die bij ons over de vloer komt een plezierig begin en eind van de luchtreis te geven. Het overzichtelijk en ongecompliceerd houden is daarbij één van onze sterke punten. We streven naar maximale verbinding met minimale frictie.

We zijn ons ervan bewust dat de ontwikkeling van de luchthaven alleen mogelijk is als er een balans is met de omgeving: duurzaamheid, leefbaarheid en internationale connectiviteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rotterdam The Hague Airport voelt zich verantwoordelijk voor en is aanspreekbaar op haar deel van deze maatschappelijke opgave. Onze doelgroepen bepalen of de balans tussen internationale connectiviteit, leefbaarheid en duurzaamheid behouden blijft. Rotterdam The Hague Airport neemt zelf initiatieven om nieuwe eigentijdse ambities te formuleren op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid en behoort hiermee tot de leidende duurzame luchthavens van Europa.

Airport Carbon Accreditation: Level 4+
We zijn sinds 1 juli 2021 geaccrediteerd op het allerhoogste niveau binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA) programma van internationale non-profitorganisatie Airports Council International (ACI). Hiermee zijn we de tweede in Europa (na de luchthavens van Rome) die dit niveau certificering als meest duurzame luchthaven heeft bereikt. Wereldwijd is Rotterdam The Hague Airport de vierde luchthaven met deze ‘level 4+’.

Michelle Samson: ‘Duurzaamheid is topprioriteit bij ons’

Michelle Samson is bij ons adviseur strategie en duurzaamheid:

“Het is een erkenning voor onze inspanningen in de afgelopen jaren om duurzaamheid in het DNA van de luchthaven te verweven én in onze plannen voor de toekomst.

Bouw zonnepark Rotterdam The Hague Airport begonnen
Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen plaatste 5 juli 2021 het eerste zonnepaneel ten behoeve van het zonnepark Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark wordt de komende maanden gerealiseerd langs de start- en landingsbaan van het vliegveld. Met een oppervlak van 7,7 ha en ruim 37.000 zonnepanelen is het zonnepark op Rotterdam The Hague Airport een van de grootste zonneparken in de regio Zuidwest Nederland. Het park levert straks jaarlijks circa 14 Gigawatt aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5100 huishoudens.

De aanleg van het zonnepark is officieel gestart met als doel in het najaar 2021 al operationeel te zijn. Het betreft een samenwerking tussen Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy uit Rotterdam, stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) en energieleverancier Eneco. De start van de bouw is een belangrijke mijlpaal als meest duurzame luchthaven. Uniek is de aanleg van het park op gepaste afstand parallel aan de start- en landingsbaan.

Blijf op de hoogte!