Veelgestelde vragen

Algemeen

Meld je bij de check in balies. Zij zullen alle vaccinaties van je hond controleren en de stempels geven.

Honden moeten bij het boarden in een tas of bench. Daarna gaan ze mee in het vliegtuig. Is je hond groter dan de maximale cabingrootte, dan moet je hond het ruim in. Kijk voor meer informatie op de website van je luchtvaarmaatschappij.

Honden kunnen na de security niet meer plassen. Zorg er dus voor dat dit gebeurd is voordat je door de security gaat. Honden mogen enkel aangelijnd in de terminal.

Je hond mag mee de terminal in
De hond mag alleen aan de lijn mee. Ook bij de horeca en op het terras. Houd in het luchthavengebouw rekening met andere bezoekers.

Wij adviseren je om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven. Bekijk de video voor meer tips voor jouw vertrek.

Ga goed voorbereid op reis en neem voor vertrek de bagageregels van jouw luchtvaartmaatschappij door. Per luchtvaartmaatschappij kunnen de regels namelijk verschillen. De bagage wordt onderverdeeld in twee soorten: handbagage en ruimbagage. Meer informatie over wat je wel en niet mag meenemen in je bagage vind je op de pagina bagageregels.

Bekijk onze plattegrond voor een overzicht van alle voorzieningen op Rotterdam The Hague Airport.

Heb je assistentie nodig op de luchthaven? Geef dat meteen aan bij de boeking van je ticket of reis. Je luchtvaartmaatschappij of het reisbureau geeft dit aan ons door. Je kunt assistentie ook gemakkelijk direct bij Aviapartner aanvragen. Dit doe je door een e-mail te sturen naar [email protected] 
Hierin vermeld je in ieder geval het volgende:

• Jouw persoonsgegevens
• Vluchtnummer en datum van vertrek
• Verwachte aankomsttijd op de luchthaven
• Hoe je naar de luchthaven komt
• Eventueel een mobiel nummer en nadere informatie over jouw rolstoel

Wij zorgen er in samenwerking met Aviapartner voor dat je assistentie wordt geregeld. Dit gaat altijd in nauw overleg met de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.

Let op! Wanneer assistentie niet of te laat wordt aangevraagd, dan voorziet de verordening dat de luchthaven enkel een redelijke inspanning zal leveren om de assistentie conform de kwaliteitseisen te leveren. Dit betekent dat de luchthaven niet verantwoordelijk kan worden gesteld indien de passagier niet op tijd in het vliegtuig arriveert.

Je kunt solliciteren op een vacature/stage bij Rotterdam The Hague Airport door de werken op de luchthaven website te bezoeken en daar te zoeken naar een vacature die bij je past.

Op de werken op de luchthaven website kun je alle vacatures en meer informatie over de sollicitatieprocedure vinden. Als je interesse hebt in een baan bij Rotterdam The Hague Airport, is het zeker de moeite waard om de website te bekijken en te solliciteren op een vacature die bij jou past.

Het omboeken van een vlucht is mogelijk via de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.

Als luchthaven bieden wij geen vlieglessen aan. Je kunt dit boeken via bedrijven die op onze luchthaven zijn gevestigd, zoals Sand Air. Dat is mogelijk via de website van Sand Air.

Sand Air biedt tevens rondvluchten aan vanaf onze luchthaven. Het boeken van een rondvlucht is mogelijk via de website van Sand Air.

Het is ook mogelijk om rondvluchten met vertrek van onze luchthaven te boeken bij Lion Air.

Proefdraaien is een extra controle na onderhoudswerkzaamheden, vóórdat een vliegtuig weer de lucht in gaat. Eventuele bijzonderheden kunnen bij proefdraaien op de grond worden vastgesteld. Meestal duurt proefdraaien een half uur, waarvan enkele minuten op hoog motorvermogen. De luchtvaartmaatschappij of eigenaar van het vliegtuig heeft een vergunning nodig voor het proefdraaien, het mag dus niet ‘zomaar’.

Het klopt dat er in 1998 is afgesproken dat RTHA primair een zakenluchthaven zou zijn. Door verregaande liberalisering van de Europese luchtvaartmarkt in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn de sturingsmogelijkheden op het in 1998 gewenste profiel zowel vanuit de rijksoverheid als vanuit de luchthaven sterk beperkt.

Hoeveel geluid een vliegtuig mag maken, is wettelijk vastgelegd in internationale verdragen. Als een vliegtuig deze geluidsgrens overschrijdt, mag het niet vliegen. De luchthaven heeft geen bevoegdheid om te handhaven; dat kan alleen de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Rotterdam The Hague Airport is onderdeel van de Schiphol Group en is daarmee ook uitwijkluchthaven voor vliegtuigen die niet kunnen landen in Amsterdam. Ook kan dit voorkomen in het geval als er een calamiteit in het vliegtuig is, waarna besloten wordt dat het vliegtuig direct moet landen. Daarnaast zijn we proeftuin voor innovatie van de luchtvaart. Op ons vliegveld vinden meerdere innovaties plaats waar ook andere luchthaven profijt van kunnen hebben. We zijn initiatiefnemer van een aantal luchtvaartinnovaties, zoals met synthetische kerosine en emissie vrije grondgebonden activiteiten (elektrische bagageafhandeling of personenvervoer).

De luchthaven bepaalt niet waar de vliegtuigen vliegen. Dat doet de luchtverkeersleiding, in overleg met de piloten. Hierbij volgen vliegtuigen zoveel als mogelijk vaste routes, die je kunt zien als op- en afritten op de snelwegen in de lucht

De bagagekarren zijn op verschillende uitgiftepunten beschikbaar.

Bij de Informatieshop kun je enkel met pin betalen.

CRO staat voor: Commissie Regionaal Overleg.

De CRO komt vier keer per jaar bijeen en bestaat uit de volgende leden: bestuurders en bewoners van de (deel)gemeenten van Rotterdam, Lansingerland, Schiedam en de provincie Zuid-Holland, vertegenwoordigers van de Luchtverkeersleiding Nederland, Rotterdam The Hague Airport, gebruikers van de luchthaven en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (bevoegd gezag voor de luchthaven van Rotterdam, agendalid).

Op en rond Rotterdam The Hague Airport is het verboden om met drones te vliegen. Zij brengen het luchtverkeer namelijk ernstig in gevaar. Waar je wel en niet mag vliegen met drones, wordt bepaald door de gebieden waar de Luchtverkeersleiding Nederland het luchtruim wel en niet controleert.

Waar mag je met je drone vliegen?

Met je drone mag je in principe alleen vliegen in luchtruimcategorie G. Dit is het vrije deel van het luchtruim. Toch gelden ook hier enkele algemene regels:

  • Zo mag je niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen;
  • moet je voorrang verlenen aan andere luchtvaartuigen;
  • op een veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen.

Je moet er bovendien voor zorgen dat je de drone altijd kunt zien en je mag niet in het donker vliegen.

De besloten vennootschap Rotterdam Airport, namens de naamloze vennootschap Luchthaven Schiphol exploitant van het aangewezen luchtvaartterrein “Rotterdam”; overwegende dat de sedert 1 april 2008 van kracht zijnde “Havengeldregeling” een herziening behoeft; gelet op artikel 36, lid 1, van de luchtvaartwet; Stelt vast: Tarieven voor het gebruik door luchtvaartuigen van het aangewezen luchtvaartterrein “Rotterdam”, neergelegd in de “Havengeldregeling”. Klik hier voor de havengelden 2024

Bij de informatiebalie in de centrale hal geven de gastvrouwen je graag meer toeristische informatie over Rotterdam en Den Haag e.o. Bij de informatiebalie vind je ook diverse folders met toeristeninformatie.

Het is een veel voorkomend misverstand dat Rotterdam The Hague Airport geen nachtvluchten kent. De luchthaven is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar open voor vliegverkeer en beschikt dag en nacht over onder andere verkeersleiders, beveiliging en luchthavenbrandweer. Wel geldt tussen 23.00 en 07.00 uur een nachtregime waardoor niet al het verkeer dat overdag mag vliegen ook ’s nachts welkom is.

Regelmatig vinden ambulancevluchten plaats voor het ophalen van een donororgaan in Europa. Dergelijke vluchten ten behoeve van orgaantransplantatie zijn uiteraard zeer tijdgebonden omdat organen slechts een zeer beperkte tijd bruikbaar zijn voor transplantatie. Vervoer over de weg is vaak gezien de afstand dan ook geen optie. Het komt regelmatig voor dat dergelijke vluchten van/naar Rotterdam The Hague Airport plaatsvinden. Deze vluchten kunnen dus ook in de nacht uitgevoerd worden.

Verder kent het nachtregime een aantal andere ontheffingen. De belangrijkste zijn:
– vertraagde vluchten tot 01.00 uur
– zakenvluchten (met toestellen met minder dan 20 stoelen)
– ambulancevluchten en traumahelikopters
– militaire en regeringsvluchten
– politie en kustwachtvluchten
– vliegtuigen in nood (1e uitwijkhaven van Schiphol)

Het totaal aantal vluchten tussen 23.00 en 07.00 uur verschilt per jaar tussen ruwweg 500 en 950 vluchten per jaar. De meeste hiervan vinden plaats in de randen van de nacht tussen 23.00-00.00 uur en 06.00-07.00 uur. Doordat de traumahelikopter (die op de luchthaven gestationeerd is) sinds medio februari jl ook ’s nachts ingezet wordt kan dit aantal hoger gaan uitvallen.

Ben je nog niet in het bezit van een OV-chipkaart? Dan heb je verschillende mogelijkheden:

– Je kunt een wegwerp OV-chipkaart kopen bij de buschauffeur.
– Je kunt een wegwerp OV-chipkaart kopen bij de verkoop- en oplaadautomaat, deze staat bij de bushalte op het luchthaventerrein.
– Je kunt een (anonieme) OV-chipkaart kopen bij de AKO op de luchthaven.

Daarnaast is het mogelijk voor reizigers bij OVpay ook in- en uit te checken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Deze manier van betalen geldt alleen voor reizen in de tweede klas en zonder korting.

Iets laten liggen op de luchthaven of in het vliegtuig? Zoek eenvoudig jouw verloren voorwerp via iLost. Meer informatie. Wanneer je een eigendom hebt verloren of een voorwerp hebt gevonden, dan kun je terecht bij de informatiebalie in de centrale hal van de luchthaven. Dit kan zeven dagen per week tussen 09.00 – 22.00 uur. Mocht je een vraag hebben, dan kun je dit van tevoren per e-mail laten weten via [email protected]

De balies van alle luchtvaartmaatschappijen vind je aan de linkerzijde van de centrale hal, tegenover de incheckbalies.

De luchthaven hanteert vanaf 1 november 2022 nieuwe openingstijden voor het luchthavengebouw. Het luchthavengebouw is dan vanaf 03:30 uur tot en met de afhandeling van de laatste vlucht geopend voor passagiers.

Contact

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Contact opnemen